6 години в Сингапур или за общото между колоезденето и сценичното поведение

Днес ще ви споделя някои особености за колоезденето и по-точно отношението към колелетата след употребата им в Сингапур. Когато говорим за Сингапур трябва да знаем едно много важно нещо. Тук има ред и той се спазва.

Сингапур - вело паркинги, нарушен баланс, сценично поведение. . .

Под всеки блок, около всеки голям търговски център или друга обществена сграда има място да си оставиш колелото – да го наречем вело паркинг. Според архитектурата и вело паркингите са различни по форма и вид. Можеш да си оставиш колелото за час, ден или седмица. . . А там където живееш, разбира се, че и за месеци и години.

Тук кражбите на колелета са едно от най-големите престъпления, но това не значи, че се случват всеки ден и постоянно. Камери има почти навсякъде и риска да откраднеш колело не си заслужава. Крадците обикновено не са сингапурски граждани. Това са азиатци от съседни държави и Китай.

Но днес ще ви обърна внимание на много важен детайл. Хората еднакви навсякъде – използват най-малкото съпротивление, за да направят нещо. И тук наблюдаваме същото отношение към нещата, каквото се наблюдава и на сцената от соло изпълнители или в ансамбъл. Говоря за разпределение на сцената. Нали не си мислехте, че ще ви говоря за велосипедите в Сингапур в блога ми за сценично поведение!?

Сцената е нашия дом и ние трябва да се чувстваме комфортно на нея. Не бива нищо да смущава това, за което сме на сцената. Още по-малко пък грешки, които ние правим.

По време на нашето изпълнение трябва да уважим с поглед и/или лично присъствие всяка една част от публиката – централна, лява и дясна. За някои баладични песни не е нужно да се придвижваме по сцената, но е добре да се обърнем с лице към двата фланга на публиката. Но за по-бързи и динамични песни вероятно е добре не само да погледнем, но и да се преместим по-близо до публиката. Така де, всеки в залата се предполага, че е платил билет и заслужава вниманието на артиста.

Като изключим простото правило, че песента трябва да започне и завърши в чентралната част на сцената, остава на нашата съвест същинското разпределение на сцената по време на изпълнението. Но дори и това правило може да бъде нарушено, нали за това е правило. Може, но трябва да е оправдано и разбираемо от всеки за залата.

Обяснение постфактум от рода: Исках да покажа, че ХХХХ, но не ми се получи. – не работят в нашия случай. Няма как да го кажем на публиката. За това трябва предварително още в репетиционната зала да си направим план за движението ни по сцената и да го заучим. Трябва да го репетираме дори. Нещо повече. Да сме готови да го преправим „в движение” ако сцената е по-голяма, по-малка или с различна от предполагаемата форма и декори, апаратура и други предмети по нея.

Примери за нарушен баланс на сцената има колкото искате: солист пее в страни от центъра на сцената, солиста забравя да отиде в ляво или дясно на сцената, солист завършва песента си в единия ъгъл на сцената без това да е оправдано от сюжет, мизансцен, образ и т.н. Когато говорим за ансамбли на сцената положението е подобно, но тук присъствието на повече от един човек си оказва влиянието.

Най-простото нещо е ако са двама визуално да си разпределят така сцената, че да са заедно и да са в центъра, като са на еднакво разстояние от централната ос на сцената. Ако единия отиде в ляво, то другия може да отиде в дясно. Може да си разменят позициите спрямо публиката ( ляво и дясно ). Може заедно да отидат пред публиката по фланговете. . . Варианти колкото искате. Ако са статични, то трябва да се внимава да няма скупчване, особено ако става дума за ансамбли от 4-5 и повече изпълнители.

И понеже стана дума за велосипеди, вело паркиране и Сингапур сега вижте какво вдъхнови днешната ми статия за сценичното поведение на певците и по-специално разпределението на сцената по време на изпълнението.

Небалансирано разпределение на сцената - вело паркинг, нарушен баланс
Струпване на артисти и небалансирано подреждане на сцена - вело паркинг, нарушен баланс

Добре се виждат и нарушения баланс „в дует“ и струпването на „артисти“ небалансирано по сцената, нали? А уж имало ред в Сингапур. . . Вело паркирането било навсякъде. Навсякъде, ама вижте дори тук какво е. Стройни ансамбли от „артисти“, които не успяват да си намерят мястото на сцената или просто стоят статични и чакат нещо да се случи. . .

Последно един съвет. Когато сте на сцената не забравяйте, че ви гледат постоянно и, че всичко се вижда. Винаги трябва да имате визуален контакт с публиката и периодично с партньорите ви в изпълнението, за да не допускате елементарни грешки при овладяване на сцената.

Ако възникват въпроси можете да ми пишете ТУК!

Също така можете да ме намерите във Facebook!

Присъединете се към групата за Сценично поведение!

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *