Публична реч ( Public speaking ) или големият страх да говорим пред публика - 8 основни позиции

Съдържание Покажи

1. Какво е публична реч?

Когато говорим за публична реч трябва много сериозно да си отговорим на въпроса що е то Публична реч.

Публичното говорене, наричано още ораторство или ораторско майсторство, традиционно означава акт на говорене лице в лице пред публика на живо. Позната от древността тази дисциплина е развивана през вековете от не един и двама философи и учени. Примерите за добри оратори са безкрайни.

Първо е било развито в древна Гърция, като една от ролите е била да хвалят или убеждават другите. В последствие е станало така, че всеки е имал право да говори за или против законите, когато древните гърци са се събирали да обсъждат такива неща. От там се появяват и оратори, които са били квалифицирани като такива. Следва развитието на риториката, както са я наричали в древна Гърция и настъпва началото на преподаването на тази дисциплина.

Публична реч ( Public speaking ) или големият страх да говорим пред публика - 8 основни позиции

Римляните взимат от гърците това умение и дори биват обучавани главно от гръцки учители. Най-вече при дебати в сената се е налагало да говорят публично.

Така нареченият Латинския стил на публично говорене е популярен в САЩ и Европа до средата на 20 век. След Втората световна война става популярен по-малко официален и по-разговорен стил на говорене. Появяват се електронни устройства за подобряване на публичните презентации. Към края на 20-ти век тези електронни устройства/инструменти мигрират към компютъра. Появяват се софтуерни инструменти, които са предназначени за публично говорене от всякакъв вид.

Публичното говорене се е развива постоянно и е придобило огромна популярност днес, като се изучава в редица университети като отделна дисциплина. В системите за обучение в Западна Европа и Северна Америка, както и техните последователи по света, често може да се срещнат елементи от упбличната реч, които се изучават още в първи клас. Това дава сериозна основа за бъдещо развитие на личността и свободата ѝ да изразява мисли, чувства, предложения и мнения. Развитието на публичното говорене се е отразило както на структурата така и на съдържанието на публичната реч.

Независимо, че днес самата реч е доста по-опростена структурата и формата на публичното говорене трябва да се владеят познават добре ако искате да сте добър в това направление и да имате успехи.

2. Какви видове публично говорене съществуват в наше време?

Много са местата и моментите, в което може да ни се наложи да говорим пред хора. Всъщност ние го правим всеки ден и то не по веднъж. Нека разгледаме някои от основните случаи, когато хората говорят пред публика.

1. Реч при награждаване
2. Реч при среща на борда на директорите
3. Корпоративно представяне
4. Реч при откриване на конференция
5. Реч в кризисно състояние или съобщаване на лоша новина
6. Представяне пред клиенти
7. Реч при погребение
8. Реч при дипломиране
9. Презентация на група
10. Изказване на гост лектор или учител
11. Представяне на следващ говорител
12. Интервю за работа
13. МС / Реч на водещия
14. Мотивираща реч за спорт, фирми, дарителски кампании и други.
15. Реч на водещия панел в конференция
16. Реч за събиране на спонсори и дарители
17. Реч при оттегляне от ръководен пост или напускане на компания
18. Продаваща реч
19. Онлайн презентация
20. Изненадваща покана да кажете няколко думи без подготовка
21. TEDx реч
22. Тост
23. Реч по време на сватба – булка или младоженец
24. Реч по време на сватба – кум
25. Реч по време на сватба – родители
26. и много други

3. Съставни елементи на публичната реч.

Кои са основните съставни части на публичната реч? Да започнем с основното – речта. Следват още външен вид, език на тяло, технически приспособления ( екрани, проектори, микрофони, маси, бюра, президиуми, сцени, осветление, звук. . .) и други. В този материал няма да се занимаваме с техническата поддръжка на публичното говорене. Ще посветя отделен такъв за това как трябва да бъдем екипирани технически и какво трябва да умеем ако искаме да сме успешни.

Нека се съсредоточим над най-важното за днес – речта. Кои са важните елементи, които трябва да има нашето изказване – начало, развитие, кулминация и заключение. Това е най-простата схема, по която най-често се говори пред публика. Ако трябва съвсем простичко да представя отделните елементи, то в началото трябва да ангажираме публиката. Трябва да и завладеем вниманието. За това си има много и различни техники, за които също ще говорим отделно. В развитието започваме да представяме нашата теза и да я защитаваме. Това е около 60% от времето на нашето изказване. В кулминацията ударно даваме решение на проблема, който разглеждаме и подготвяме публиката за заключението. В него обикновено правим така наречения Call to Action ( Призив за действие ) или просто благодарим на публиката като обобщаваме казаното до тук.

Това са всъщност основните четири дяла на публичното изказване. Трябва да направим уговорка, че според вида публично говорене дяловете променят своите характеристики, цели и елементи, от които са изградени. Но това се вижда и от заглавията на представените над 20 варианта за публично говорене в т. 2.

4. Всеки ли може да се научи да говори пред публика?

Този въпрос ми се задава често. Съмнението и неувереността в себе си често пъти ни карат да вярваме, че ние НЕ МОЖЕМ едно или друго нещо. Този въпрос е обратното на твърдението – Аз не мога да пея.

Много хора казват, че не могат да пеят, да рисуват, да танцуват без дори да са опитали, но пък са повярвали на капацитет, който им го е казал. Често това е някой от родителите. Преди да отговоря на въпроса дали всеки може да се научи да говори пред публика ще кажа, че ако ходите на зъболекар да ви лекува зъбите, защо не отидете на специалист по публична реч да ви отговори на въпроса: Става ли нещо от мен в тази област?

И така – всеки ли? Честно казано теоретически ДА! Практически 99% от хората могат да се научат да се представят чрез речта си пред публика. Останалият 1 % го давам просто, за да не помислите, че това все пак е тооооолкова лесно нещо.

Публичното говорене е точно толкова възможно да се научи от всеки, колкото всяка друга дисциплина в училище или в университета. Основното е да се научат правилата и да се упражнявате. Звучи лесно, нали? Това е! Ако решите, че публичната реч е от онези знания и умения, които са ви нужни трябва да посветите известно време, за да ги овладеете.

5. Страхът!

Страхът от публично говорене е най-големият страх на хората. Над 72 % от хората по данни от 2019 г. се страхуват на първо място да говорят пред хора. Трябва да отбележим, че имаме спад с 2% в сравнение с изследванията от 2017 г. Страхът от смъртта е на второ място, като отстъпва с почти 5% от първото място.

За да разберете същността на този страх трябва да се запознаете с изследванията по тази тема. А те казват, че страхът съществува не защото е опасно да се говори пред публика. Не защото може да се нараните или разболеете. Не! Хората се страхуват от това, което другите ще кажат за тях! Мнението на другите е „най-опасното“ нещо за повечето хора.

Като доказателство ще ви представя такъв пример. Знаете, че на събиранията на жилищни кооперации и блокове, на които трябва да се изказват мнения не всеки взима думата. Освен това не всяко домакинство взима думата. Но там, където имаме активни участници в дискусиите обикновено се наблюдава следната картина – един представител на семейството ( домакинството ) говори, а другите му „подсказват“ какво още да каже.

За по-младите и необременени с присъствие на такива сбирки читатели ще кажа, че в училищните класове е по подобен начин. Очаква се един, двама или малко повече от съучениците да са активни и да се изказват по въпроси, които се дискутират. Това се отнася за случаите, когато като при жилищните кооперации се решават общи въпроси. Ако решаваме личните си въпроси но групово, тогава има вероятност повече хора да се изкажат.

Какво се случва в главите на хората, които се притесняват да говорят пред публика? За какво си мислят те? Отговорът е прост – рисуват апокалиптични картини на провал, следван от освирквания, летящи към сцената домати и яйца, загуба на лично достойнство за около 200 години напред и невъзможност повече да погледнем хората в очите.

Имам една много важна новина, за всеки, който се бои да говори пред хора!!! Знайте, че НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ВАС!!! Хората, които са в залата се интересуват от това те какво могат да получат от вас. А не вие какво говорите и как го казвате. Разбира се, това какво и как говорите е изключително важно. Но след събития като кино, концерт на любима група или певец, театър и т.н. на въпроса Как беше? или Хубаво ли играха/свириха? Обикновено се отговаря в такъв дух: О, беше невероятно! Чувствах се вълшебно! Незабравимо шоу! Страхотна игра!

Това какво значи? Значи, че учените отново са прави. Публиката помни най-вече как ѝ говорите и как ѝ поднасяте информацията. А самата информация е на последно място. С други думи хората от сцената или екрана работят с чувствата и емоциите на публиката. Не с информацията. Естествено, че изключения има в университетските лекции и училищните уроци, но там нещата са по-различни. Въпреки всички отново най-голям процент се отдава на това какво ще почувстват зрителите, а не какво ще чуят.

6. Първи стъпки.

От къде да започнем? Първо от себе си. Трябва да вземем решението, че ще изучаваме публичното говорене и ще преодолеем всички наши вътрешни и външи бариери по пътя към успешното ни представяне пред публика. А ако я има и бариерата СТРАХ – да се захванем първо с нея. Ако не можем сами, то да потърсим помощ от психолози.

Следва да започнем обучение. Тук не става въпрос да се запишем в университет или колеж. Има достатъчно курсове присъствени и онлайн. Можете да вземете книги или да гледате видеоматериали в интернет. Но е добре да намерите нещо, което е систематизирано и пълноценно от гледна точка на информацията. Обикновено това не са безплатните курсове. Тяхната цел е да ви привлекат вниманието, а не да ви научат.

Публична реч ( Public speaking ) или големият страх да говорим пред публика - 8 основни позиции

Друго важно нещо е да почнете ДНЕС. Да почнете СЕГА! Започнете да пишете вашата реч или презентация. Защото тя няма да дойде от нищото. Трябва да я подготвите. В някой от следващите материали ще ви представя различните структури на публичните изказвания. Както виждате от т. 2 поводите за публично говорене са десетки.

Дори и най-добрите в това направление РЕПЕТИРАТ. Почнете и вие. След като имате готовия текст и направените презентационни материали ако има такива, почнете да репетирате текста си. Той трябва да ви е така познат, че да го разказвате като нещо, което сте преживели. Да го споделяте от началото към края и обратно. От средата към началото и после от края към следата. От ляво на дясно и от дясно на ляво. С други думи трябва да сте много на ТИ с материала, който ще поднесете на публиката. Записвайте се и се анализирайте. Всичко свързано с езика на тялото, облеклото, презентациите и т.н. предстои да ви разкажа постепенно в моя блог.

След като сте репетирали и сте си научили текста добре, готови сте с документите за презентационните програми е време да се представите пред ПУБЛИКА! Почнете с най-нещастната, най-вярната и най-честната публика. Това е публиката от роднините ви. Подредете семейството на дивана и почвайте точно така, както малките деца правят „концерти“ за баби и дядовци, лели и чичовци. После разширявайте кръга от „жертви“. Можете да опитате с приятели и съученици, колеги и съседи. . . Това ще ви е само от полза!

Когато наберете достатъчна аудитория за упражненията си и все пак оцелеете след критиката на публиката ви опитайте да намерите къде да говорите публично. Освен ако нямате вече задание да представяте фирмата, оферта, да сте кум или кой знае какво още. Но ако нямате такова задание вероятно е време да помислите да се включите в клуб или да предложите някъде да говорите по тема, която ви е близка. Имайте предвид, че мотивационни речи се търсят постоянно. А добрата новина е, че често пъти се канят специални говорители и дори им се ПЛАЩА!

7. Това ли искате?

Публична реч ( Public speaking ) или големият страх да говорим пред публика - 8 основни позиции

Публичното говорене не ни е далечно преживяване. Налага ни се всеки ден някъде пред някого да говорим и да се представяме. Вярно е, че ако много се опитваме ще намалим тези ситуации до минимум, но тогава и приятелите ни ще са минимално количество, защото ще ни сметнат за интроверти или просто скучни хора. Това ли искате? Да сте сам самички и да се чудите защо никой не ви търси приятелството? Защо никой не ви приема сериозно? Защо не ви вървят продажбите? Защо имате ниски оценки, а уж знаете всичко?

8. В заключение.

Съмнявам се, че това е вашата цел! За това в заключение ще кажа, че е време да се хванете в ръце и да придобиете минималните знания и умения за говорене пред публика! Да преодолеете страхове и неизвестни и да вървите напред! Не се притеснявайте, защото и най-дългото пътешествие започва с ПЪРВАТА КРАЧКА! Направете я днес и сега! Ако имате нужда от помощ винаги можете да се свържете с мен и да получите отговор на въпроса, който ви тревожи.

Не се колебайте да се свържете с мен ако ви предстои събитие на сцена. Можете да ме намерите ТУК или на линковете по-долу.

 

При интерес можете да намерите книгата ми „Пеещото тяло“, като натиснете върху заглавието ѝ или ТУК.

 

Ако възникват въпроси можете да ми пишете ТУК!

Също така можете да ме намерите във Facebook!

Присъединете се към групата за Публично говорене!

Подпишете се в канала ми в YouTube!

Присъединете се към моя канал в Телеграм!

Успех!

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *