Знаете ли, че е пълно с паразитни жестове в поведението на звездите?

О, да! Това е факт.

 

Преди да ви го докажа ще дам определение на понятието „паразитен жест”. Това е жест, който се повтаря често и не носи допълнителна информация на зрителите. Вероятно се сещате за някои такива, но аз ще ви припомня няколко емблематични примера на звезди, които са „допринесли” паразитните жестове да се приемат като нормални такива.

Паразитните жестове имат ужастното свойство да пречат на посланието на песента, да го променят и да фокусират вниманието на публиката в неправилна за нас изпълнителите посока. Също така те могат доста често дани поставят в нежелана, смешна или тужна ситуация. Да не говорим, че освен паразитен един жест може да бъде и „грозен“ или неподходящ. Дори да се свързва с неприлични и вулгарни такива.

Всъщност ако се поставим на мястото на младите изпълнители ще видим, че те подражавайки на успелите, на звездите несъзнателно имитират техните движения, звукоизвличане, поведение. . . Да не бъдем многословни и да вървим към примерите, но преди това искам да кажа, че наличието на паразитен жест не означава неумение във вокално отношение. По никакъв начин не искам да умаловажавам постигнатото и да създавам впечатление, че жестът, сам по себе си е по-важен от съвкупността от други елементи, които са нужни за успеха на артиста.

Първият пример е на голямата Whitney Houston. Тя много „обичаше” да отчита ритъма на песента с ръката, която държи микрофона. Отваряше и затваряше пръстите на ръката си, при това точно пред лицето си. https://www.youtube.com/watch?v=-uE1Dho_3UA

Whitney Houston

Вторият пример е на емблематичната Mariah Carey, която също като своята приятелка Whitney Houston е подтикнала да се занимават с пеене безброй момичета от целия свят. Но тя също има своя паразитен жест – тя показва със свободната си ръка движението на мелодията. Точно както са я учили като малка на солфеж. Огледайте се наоколо и ще видите ХИЛЯДИ нейни „последователки”. https://www.youtube.com/watch?v=S8zF65kaDcU

03-mariah-carey-christmas-special-cr-apple-billboard-1548-1607031342-compressed

За да не се обидят певиците, които четат тези мои мисли ще добавя и един мъж в този кратък списък. Да, мъжете не правят изключение и сега ще ви го докажа. Ако си пуснете който и да е концерт на легендарният Jon Bon Jovi ще видите, че той обича, като много други певци и певици, да се хване като удавник с двете си ръце за стойката за микрофона. Да не говорим, че докато пее затваря и очите. Но за очите отделно ще говорим. https://www.youtube.com/watch?v=oabJ6vvz0OI

GettyImages-1209230036

И така, помислете за този иначе прост за решаване проблем с паразитните жестове. Не допускайте навика да ви принуди да правите неща, които не помагат на вашето изпълнение, нищо, че и звездите го правят. Много дълго време ми отне на мен, макар и с много сценичен опит да преодолея паразитните си жестове. Вероятно все още не всички съм преодолял, но пък съм намерил начин да се променям. Как? Научете повече за мен ТУК.

След като започнете да се наблюдавате ще се удивите колко много неща зависят само и единствено от вас. Как можете да преодолеете стремежа си да приличате на звездите и да имитирате техните постъпки, жестове, поведение, външен вид… Но нали всяко пътешествие започва с една единствена малка крачка – първата!? Тогава какво чакате? Направете я!

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *