Maxim Vengerov:
Разкажи история.

Гледах това видео с Максим Венгеров. Не за първи път наблюдавам негов майсторски клас. Убеден съм, че той може да научи всеки да създава музика ако има достатъчно технически умения в свиренето на инструмент или в пеенето. 

Интересното на това видео е нещо, което искам да споделя с вас. Но преди това ще ви попитам: Защо Максим Венгеров търси и успява да намери начин да визуализира в съзнанието си музиката, а болшинството певци не успяват? Та нали певците, за разлика от инструменталистите, имат ясен и конкретен текст, чрез който да предадат на публиката посланието на песента? Нали по-конкретно от думата няма? Нали уж всичко е ясно, а на сцената излизат хора, които ни съобщават точно като говорителите на малките гари, че идва влак в толкова часа и ще си тръгне в толкова часа.

Тайната, която прекрасния Венгеров се опитва да внуши чрез подтикването на учениците си да си измислят и представят истории, да се пренасят на конкретно място и време е, че когато ние знаем за какво говорим го казваме в пъти по-интересно и убедително.

Ето и прост пример. Всеки от нас е бил дете и е искал нещо от родителите си, нали? По-големите пък са искали от учители, работодатели, приятели. . . Подготвяме се добре с речта си, знаем добре плюсовете и минусите на това, което искаме. Опитваме се да го опишем в приказна обстановка и в бъдещо щастливо ползване или усещане. . . Премрежваме очи, за да внушим колко много го желаем с душата си или просто се завъртаме в танц около себе си и показваме бъдещото щастие. . .

Вижте колко много прийоми знаем, за да убедим някого да направи нещо за нас. Вижте или си спомнете какви изобретателни деца сме били, когато сме искали нещо. Аз, например, обещах на баща ми, че ако ми направи прашка никога няма да стрелям с нея по птички, а винаги само и единствено КЪМ ЗЕМЯТА!!! Дали ми е повярвал не знам, но знам, че ми направи прашката, а аз никога не уцелих директно земята. Винаги първо към небето пращах камъчето. О, не! Не съм убил нито една птичка. Но пък имах прашка!

И така, Максим Венгеров прави чудеса, за да научи хора, които имат абсолютно безконкретен текст, за да го направят поне за себе си конкретен. Певците, имайки текст с послание и история просто трябва да я разкажат Първо, като използват всички вокални техники, които са подходящи за тази история. Второ, като използват тялото си, за да добавят още информация, емоции и контрол над реакциите на публиката.

Maxim Vengerov - Работа, концерт, майсторски клас, конкурс, разкажи история. . .

Знам, че звучи лесно. Знам, че сте го чували сто пъти вече, че трябва да сте естествени или забавни, а защо не и артистично на сцената. Но знам, че това се учи и ако никой не ви го е обяснил, а вие не го разбирате сами, не усещате какво и как да направите – няма да се получи лесно. Трябва си работа. Трябва да се учи и експериментира.

Аз съм тук, за да ви помогна. Ако ви предстои конкурс, ТВ формат или концерт и се чудите кое и как да направите, за да сте интересни на сцената – обадете ми се. Ще направим най-впечатляващото шоу, което някога сте правили.

Не се колебайте да се свържете с мен ако ви предстои събитие на сцена. Можете да ме намерите ТУК или на линковете по-долу.

 

При интерес можете да намерите книгата ми „Пеещото тяло“, като натиснете върху заглавието ѝ или ТУК.

 

Ако възникват въпроси можете да ми пишете ТУК!

Също така можете да ме намерите във Facebook!

Присъединете се към групата за Сценично поведение!

Подпишете се в канала ми в YouTube!

Присъединете се към моя канал в Телеграм!

 

УСПЕХ!

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *