Внимавайте с екстремно високите жестове!

7 съвета, за да се предпазите от грешки

Знам, че това заглавие изглежда малко като че ли ви соча с пръст. Съжалявам, но наистина трябва да се внимава с екстремно високите жестове.

Разбира се, че трябва да внимаваме с всички видове жестове. Но първо да видим какви може да са жестовете. Разбира се, че се делят по много и различни признаци. Ето основните от тях:

1. По амплитуда на изпълнение;

2. По скорост на изпълнение;

3. По ниво на изпълнение, което ще разгледаме специално;

4. По предназначение. . .

Вероятно скорост и амплитуда няма да ви затруднят да си ги обясните, за това ще разкажа за жестовете, които се отличават по предназначение. Това са такива, които трябва да покажат харесване, неодобрение, уважение, омраза. . .

А сега да разгледаме категорията, в която влизат екстремно високите жестове – тази, която ги разделя по височина на изпълнението. И, разбира се, имаме ниски, средни, високи и екстремно високи жестове. Ниските са тези, които се правят с ръцете под и до нивото на лактите. Средните са от нивото да лактите до брадата. Високите са от брадата до горната част на главата.

Жестове - Нисък жест
Жестове - Среден жест
Жестове - Висок жест

Екстремно високите жестове са тези, които се изпълняват над главата и най-често с изпънати до край ръце.

Жестове - екстремно висок жест

Защо да внимаваме с жестовете изобщо? Защото всяко предозиране или липсата на достатъчно жестове се усеща от публиката. Също така, в различните моменти от развитието на нашият разказ, песен или реч жестовете имат различно ниво. С ниските можем да започнем въпреки, че при голяма сцена и пълна зала с публика вероятността да се видят не е голяма.

Средните следват развитието на сюжета и се използват до кулминацията, в която можем да използваме вече високите жестове с голяма амплитуда, а понякога и с висока скорост. Ако сме развивали представянето си така, че високите жестове вече сме употребили в развитието на разказваните от нас събития, то явно идва ред на екстремно високите жестове.

Внимавайте с екстремно високите жестове! Те за това се наричат екстремно високи, защото не се използват при всякакви случаи. Финални и кулминационни моменти са най-честите случаи, в които използваме тези жестове. Често пъти такива жестове се използват по повод спортна или военна победа. В случаите на голям душевен катарзис, който е довел героят ни до много сериозна победа над себе си или външен фактор в следствие на своята вътрешна борба и промяна.

С какво трябва да внимаваме при използването на екстремно високите жестове? Най-напред с това, че веднъж вдигнали ръка или ръце толкова високо трябва да сме готови да понесем последствията от липсата на възможност за последващо развитие в поведението ни. Ако няма да полетите пад зрителите или да скочите от нещо високо, то значи вие сте стигнали върха на жестомимическите си възможности да разкажете историята. А сега накъде?

Екстремно високите жестове имат за цел да подчертаят най-дебело вашата теза. За това и трябва да се внимава в това да ги изпълнявате в точния момент от представянето ви.

Друг проблем е, че ако просто използвате видовете жестове без разбиране, план и цел, то публиката ще бъде объркана или поне няма да приеме сериозно вашето послание.

Да, трябва да се внимава с всички видове жестове, защото ако ги изпълнявате вяло ( с малка амплитуда ), бавно ( с отпуснати длани и пръсти ), неправилно ( с неподходящи думи ), то освен, че посланието ви няма да достигне правилно до публиката, но и публиката няма да ви хареса. Дори има вероятност да не разбере защо, но поради умението да „разговаря“ на езика на тялото вашата аудитория ще бъде разочарована от вас.

7 основни съвета:

 

1. След като анализирате текста помислете и за това как във времето на вашето изпълнение ще се развиват жестовете и докъде ще стигнете в това развитие.

 

2. Репетирайте жестовете точно така, както репетирате танците, пеенето, речта си.

 

3. Запишете се на телефона, за да се видите от страни. Анализирайте това, което виждате и променете моментите, които не ви харесват.

4. След като изпълните т. 3 направете отново видео запис и отново анализирайте поведението си. А след това отново започнете с промените в поведението си, които не ви допадат напълно. И така, докато изчистите всичко, което не ви харесва.

 

5. Покажете някой от тези записи на близки до вас хора и питайте тях какво харесват или не.

 

6. Ако е нужно прочетете книги за езика на тялото и то най-вече в частта „Какво означават жестовете“.

 

7. Питайте някой, който разбира от езика на тялото.

Много още може да се каже за екстремно високите жестове и за жестовете изобщо, но мисля, че с тези няколко кратки съвета можете да почнете да променяте себе си и да се предпазите от грешки при използването на екстремно високите жестове.

Ако възникват въпроси можете да ми пишете ТУК!

Също така можете да ме намерите във Facebook!

Присъединете се към групата за Сценично поведение!

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *