4 стъпки за промяна на лошите навици на сцена

Днес получих видео за анализ от мой ученик. Като изключим прогреса, който несъмнено тя показва и като изключим каква е краткосрочната ни цел сега искам да ви обърна внимание на нещо много важно – навиците!

Когато преди много години баща ми, композитора Димитър Кърнолски ми каза, че жеста трябва да допълни словото, а не да го повтаря аз не се промених на секундата. Ясно е, че за да получа такава забележка е имало причина. За такъв съвет трябва да е имало нещо, което да е провокирало мисълта на баща ми. Обикновено ние педагозите не говорим поучително за добрите неща в процеса на обучение. Ние отбелязваме това, което е проблем. Добре е да има баланс и да кажем едно добро и едно не до там добро постижение на ученика. В противен случай ако го затрупаме с неговите проблеми може и да се откаже да ни е ученик.

4 стъпки за промяна на лошите навици на сцена

Но да се върна на темата днес. Получил съм забележката и трябва да се случат редица неща, за да има нужната промяна в поведението ми. Първото е да я приема. Ако я пропусна покрай ушите си значи, че е промяна няма да има. Второто е да я разбера – трябва да съм на ясно какво точно ми се казва. Критиката можеш и да приемеш с усмивка, но разбирането ѝ, нейното анализиране и повод за промяна е второто нещо, което трябва направим. Третото неминуемо е да почнем да действаме, за да получим промяната. И четвъртото, но не последно по значение е да сме постоянни в действията си. Да се упражняваме или да четем, или да пишем или каквото трябва да правим, за да получим промяна в навиците до момента.

4 стъпки за промяна на лошите навици на сцена

В моя случай с баща ми не беше по лесния начин. Аз от една страна боготворях баща си. От друга страна като негов син много се притеснявах да не го разочаровам и изложа. От трета страна, понеже съм и малко мързелив, когато става дума за мен и промените в мен, аз не положих много усилия. Казват, че талантливите хора са мързеливи. Дали съм талантлив не зная, но със сигурност съм поне малко мързелив.

За промяната на навик, според науката е нужно поне един месец да се повтаря новото желано действие или поведение, за да се превърне в навик. Тъпо и упорито да го повтаряме всеки ден по няколко десетки пъти или в едно и също време да пием чай. Защо не да ставаме в един и същи час…. Мниха вероятно години преди да променя това, което трябваше в мен да се промени. Но семенцето е посято. Ако не беше това семенце днес нямаше да четете тези думи от мен.

4 стъпки за промяна на лошите навици на сцена

А сега да се върна на днешното видео. И преди съм писал за това как да държим микрофона. В книгата ми „Пеещото тяло“, която можете да намерите тук в моята страница ако натиснете върху заглавието ѝ съм отделил една голяма глава и много снимки за това как да държим микрофона от гледна точка на добрата визия, комуникацията с публиката, естественото ни поведение на сцената и просто обикновеното възпитание. В материала, който получих, след месеци работа поради това, че се снима видео за конкурс ( вижте темата за това Как да снимаме видео за вокален конкурс ) артистът се сковава. Знаейки, че е отговорно това, което прави забравя за някои неща повтаряни ежедневно. В този момент се връща към навиците си и хваща микрофона с двете ръце. Добре е, че не затваря очите, което е знак, че поне част от лошите привички сме променили.

И така да обобщим. Ако искате да промените нещо в себе си започнете веднага. Следвайте тези прости четири стъпки, които ви предлагам или намерете друг метод. Трябва да ви кажа, че не са много вариантите пред вас за промяна на поведението ви. Основното е – работа над себе си и лошите навици ВСЕКИ ДЕН!

4 стъпки за промяна на лошите навици на сцена

Ако възникват въпроси можете да ми пишете ТУК!

Също така можете да ме намерите във Facebook!

Присъединете се към групата за Сценично поведение!

Подпишете се в канала ми в YouTube!

Присъединете се към моя канал в Телеграм!

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *