100 различни вида походки или колко е важно да владеем правилно ходене по сцената

Един от първите жестове, които езика на тялото изпраща към останалия свят е походката. Според науката единственият орган, който не си е променил функциите в следствие на еволюцията и техническия прогрес са краката. Те не са се научили и да лъжат.

Краката имат основна задача да пренесат и често пъти да спасят тялото. До ден днешен краката ни помагат да стигнем от леглото до хладилника, от масата до балкона… Да тичаме бързо, когато ни гонят или да се разхождаме бавно в парка. . . Но трябва да разгледаме краката и като нещо, което е изключително важно за нашата собствена презентация на сцената или на бизнес среща.

Да започнем с това, че краката не лъжат. Ето и един много обикновен и почти ежедневно наблюдаван пример. Когато сте в затворено помещение или в оградено място и се наблюдава нарастваща опасност или поне неприятно чувство обърнете внимание на краката ви. Ще видите, че те сочат към изхода. А това е така, защото мозъка ви им казва:

Внимание! Бъдете готови да изнесете тялото от района с повишена опасност. След това краката вече са в готовност.

Днес сутринта, преди да напиша този материал моята дъщеря влезе при мен в кабинета ми и аз използвах момента да ѝ поговоря за това как е добре да се свири повече и по-често на инструмента ако иска да е успешен музикант. Вероятно съм предозирал приказките, защото тя инстинктивно започна да отстъпва към вратата с малки стъпки. Гледа ме в очите и отстъпва. Слуша ме, но отстъпва!

Случката от сутринта ми даде повод да напиша всичко това. Разбира се, че тук ще говорим повече за настъпването на сцената, а не отстъпването от нея. И не, нямам претенции да изчерпя темата, но имам желанието да събудя у вас желанието да се опитате да овладеете походката си до степен тя да ви помага на пред публика, а не да издава състоянието ви, подготовката ви и т.н.

И така – краката. Както вече казах те не лъжат и това е научно доказано. Но пък ние трябва да се научим да ги управляваме. Да ги използваме да влизаме в образ и с тяхна помощ.

Първото, което хората виждат от излизащия на сцената да говори или пее е това как той се придвижва по нея. Ако походката е страхлива веднага се подготвяме, че човека ще се притеснява и е доста вероятно и да направи грешки. Дори може да се провали в начинанието си пред аудиторията.

100 сто различни вида походки

Походката също е част от вашето изпълнение. Научете се да ходите правилно. Научете се да ходите елегантно. Научете се да ходите грубо, научете се да ходите по много и различни начини. Но най-важното е да се научите да правите анализ на текста, а от там да създавате образа, който желаете. След това да направите всичките му елементи: поведение, костюм, мимика, жестове и дори това, което ще кажете ако се налага.

Появявайки се на сцената вашата основна задача е да предразположите публиката към това, което ще се случва. Също така да я овладеете. Да започнете да и влияете и да я управлявате. Да. Изпълнението ви започва зад кулисите още.

Ще ви разкажа една лична история. Малцина от вас знаят, че аз имам степен от УНСС по маркетинг. На защитата имаше още 95 човека, които в този ден също защитаваха техните дипломни работи. От тези 96 човека на защитата комисията написа само три шестици. Едната беше моята. На мен – музиканта, твореца, организатора на събития, но в никакъв случай икономист, както болшинството от групата.

След обявяването на оценките съпругата ми, която беше с мен в този ден ми каза: „Още като тръгна към комисията, още със ставането ти аз видях, че ще имаш шест. Толкова уверено и спокойно се запъти към катедрата.“. Това са думи, които не мога да забравя и често пъти споделям в частни разговори. Дойде им времето да разкажа и на вас.

Да, по първите ни стъпки ( походката ) на сцената ни посрещат. Внимавайте какво правите. Никога няма да имате възможност да направите отново първо впечатление. А първото впечатление създава до 95% впечатление за вас в съзнанието на хората. Ако притичвате, за да стоите после 30 секунди и да чакате музиката да звучи преди вие да запеете…

Ако трябва да запеете веднага след първия акорд, но сте далече от централната част на сцената и нервно притичвате… Ако пък страхливо се придвижвате към точката на вашето изпълнение. . . Как смятате, дали това ще направи добро впечатление? Дали публиката ще ви приеме и ще ви повярва? Дали вашето послание ще стигне до адресата си правилно и добре разбрано?

А ето и обещаните 100 различни вида походка. Вие преценете кога и как да ходите, но знайте, че походката е изключително важна и трябва също да се упражнява до степен да се овладее добре.

100 различни вида походка

Внимавайте с походката! Тя е нещо, което може да промени много във вашето изпълнение и да промени успеваемостта ви!

Ако възникват въпроси можете да ми пишете ТУК!

Също така можете да ме намерите във Facebook!

Присъединете се към групата за Сценично поведение!

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *