За първите 10, за едно съдбоносно изречение, което промени съдби и моя баща,

композиторът Димитър Кърнолски

За пореден път ще цитирам тази случка от преди повече от 40 години. По време на репетиция на вокалната група на моя баща, композитора Димитър Кърнолски, в която аз не бях титуляр, а първа резерва. Просто ако някой отсъстваше аз пеех партията му. Тогава татко ми каза: „Жеста трябва да допълни думата, а не да я повтаря.“. Той беше визионер и вдъхновител. До някъде си помислих, че го разбрах, но минаха години преди да разбера смисъла на това простичко изречение. Да го разбера до степен да го превърна във верую и да го развия до докторска дисертация по сценично поведение.

За първите 10, за едно съдбоносно изречение, което промени съдби и моя баща, композиторът Димитър Кърнолски

Да, това беше първата крачка, а после много наблюдения, анализи, четене, питане, обсъждане, спорове. . . Опита, който натрупах през годините като продуцент и мениджър, изпълнител и постановчик само обогатяваше това, което баща ми предначерта с онова изречение за жеста и думата. 

17-ти март 1945 година в гр. София е роден малкия Митко, който вярваше с цялата си душа и сърце в децата и музиката за деца. Баща му, легендарният тромбонист Лазар Кърнолски и неговата майка Недялка Кърнолска отдават малкото, което имат в онези години, за да се превърни от малкия Митко в големия Димитър Кърнолски обичан и обожаван от деца и възрастни. Той обичаше музиката и децата като въздуха, като солта. . . Като всичко. Винаги е бил душата на компанията. Виждал съм го да забавлява тийнейджъри с часове, да говори с високопоставени политически личности, творци, бизнесмени и спортисти като равни. Така общуваше и с хората, които наричаме – от народа. Баща ми беше онова моторче, което движеше големите проекти, родени в необятната му фантазия. Не минаваше и секунда без да му дойде някаква идея: музикална, постановъчна, организационна. . .

За първите 10, за едно съдбоносно изречение, което промени съдби и моя баща, композиторът Димитър Кърнолски

Днес, когато аз имам дъщеря и тя е на онези десет години, на които чух за жеста и думата от дядо ѝ иска ми се да направя поне една десета от това, което баща ми направи за моето професионално развитие. Да я вдъхновя поне мъничко, така както баща ми вдъхнови мен. Да и дам увереността, че тя е личност, че може, че знае и че има нещо, което другите нямат. За това трябва да го развива и да го дарява на света. А той, Светът също ще и се отблагодари така, както се отблагодари на баща ми – с обичта, уважението и с възхитата си от човека и от професионалиста Димитър Кърнолски.

Честит рожден ден, татко! 

Благодаря ти! 

ПС: 

Не се колебайте да се свържете с мен ако ви предстои събитие на сцена. Можете да ме намерите ТУК или на линковете по-долу.

 

При интерес можете да намерите книгата ми „Пеещото тяло“, като натиснете върху заглавието ѝ или ТУК.

 

Ако възникват въпроси можете да ми пишете ТУК!

Също така можете да ме намерите във Facebook!

Присъединете се към групата за Сценично поведение!

Подпишете се в канала ми в YouTube!

Присъединете се към моя канал в Телеграм!

 

УСПЕХ!

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *